Járási Hivatal

Három járás foglalkoztatási együttműködése

A jánoshalmi, kiskunhalasi és bácsalmási járások foglalkoztatási együttműködését biztosító program aktuális helyzetét és eredményeit mutatták be 2020. szeptember 16.-án Jánoshalmán a térség polgármestereinek és munkáltatóinak.

A 2018 tavaszán indult TOP-5.1.2.-16-BK1-2017-00004 „Bácsalmási – Jánoshalmi-Kiskunhalasi járások foglalkoztatási együttműködése, partnersége” projekt keretében megvalósuló együttműködés a három járás foglalkoztatási és képzési összefogását tűzte ki célul. 2020. augusztus végéig több száz embert vontak be a munkaerő piaci programba.

A rendezvényen Czeller Zoltán, Jánoshalma város polgármestere mondott köszöntőt, a három járásra kiterjedő projektet és eredményeit a konzorcium elnöke Németh Balázs Bácsalmás város polgármestere mutatta be.

Mészáros Pongrác a Jánoshalmi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője a rendezvényen ismertette a projekt jánoshalmi járásban elért eredményeit. A projekt célcsoportjaiból legkedvezményezettebb célcsoportba tartoznak az alacsony iskolai végzettségűek, 50 év felettiek, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek.  A program a bevonható személyek munkaerő-piaci versenyképességét és elhelyezkedési esélyeit növeli a személyre szabott, a helyi munkaerő-piaci lehetőségekhez és igényekhez igazodó, egymással összehangolt szolgáltatásokkal és támogatásokkal. Munkáltatók részére nyújtható foglalkoztatási támogatás lehetőséget teremtett az álláskeresők létszámának csökkenésére a munkaerő-piaci körzetben.

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

 

Sikeres volt járásunkban a nyári diákmunka program

A Kormány 2020-ben is meghirdette a nyári diákmunka programot, Bács-Kiskun megyében mintegy 174.466.250 Ft ált rendelkezésre a program végrehajtására. Ennek keretében a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok kaphatnak munkalehetőséget, elősegítve a korai munkatapasztalat megszerzése mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is.

A projektben a települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett, a mezőgazdaság, a vendéglátás, valamint turizmus területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehettek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157.950 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120.750 Ft/fő/hó összeget lehetett figyelembe venni, amely összegen felül kerül megtérítésre a szociális hozzájárulási adó.

Az önkormányzatok esetében százszázalékos támogatás, – legfeljebb két hónapra – volt adható, július 01. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra. A vendéglátásban, mezőgazdaságban illetve turizmusban a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százaléka került megtérítésre, a fennmaradó bérköltséget a foglalkoztatónak kell viselnie.

Az önkormányzatoknak és a vendéglátásban, mezőgazdaságban illetve turizmusban tevékenykedő cégeknek a járási hivatalokhoz kellett benyújtaniuk a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál regisztrálhatták magukat.

Jánoshalmi járás területén 72 fiatal került be a „Nyári diák munka 2020” központi programba.  Járási Hivatal 19 munkáltatóval szerződött a program végrehajtása érdekében 9.835.676 Ft összegben. A foglalkoztatott diákok a következő munkákat végezték: adminisztráció, gyermekfelügyelet, kisegítő feladatok.

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

  

Hétfőtől tehát kötelező lesz a megfelelő maszkviselés már nem csak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, hanem a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak közönség által látogatott területén, valamint egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon is.

A megfelelő maszkviselet azt jelenti, hogy a maszknak el kell fednie a szájat és az orrot is. Fontos változás az is, hogy valóban maszkot kell viselni, nem elég például sállal vagy kendővel eltakarni a szájat.  Ugyancsak hétfőtől lép életbe PCR-tesztek hatósági ára, valamint a zenés, táncos rendezvények, a vendéglátó üzletek és szórakozóhelyek esetében a 23 órás nyitvatartási korlát. Természetesen továbbra is fennmarad az 500 fő feletti rendezvények tilalma.  A kormány döntése értelmében október 1-jétől életkortól függetlenül bárki igényelheti ingyenesen az influenza elleni védőoltást.

A maszkviselési kötelesség be nem tartása szigorúbb szankciókkal fog járni. A tömegközlekedési eszközről leszállítható lesz az, aki nem visel maszkot, és emellett akár 50 ezer forintra lesz bírságolható. Még szigorúbb lehet a büntetés, ha az illető együttműködése hiányában megzavarja a közösségi közlekedést, ez esetben ellene rendőri intézkedést is lehet kezdeményezni és elzárással is büntethető.

A maszkviselési kötelezettséggel kapcsolatos szabályokat – az üzletek, a mozik és a bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi hatóság, minden más helyen a kormányhivatal, a rendőrség pedig bármely helyszínen ellenőrizheti. A maszkviselés betartása az üzletek, bevásárlóközpontok mozik üzemeltetőinek felelőssége is.  Ha az üzemeltető azt észleli, hogy valaki nem hord maszkot, akkor a jogsértő személyt a maszkviselésre felszólíthatja, ha az illető ennek ellenére sem vesz fel maszkot, akkor távozásra kell felszólítani és kiszolgálás is megtagadható tőle. Az üzemeltető csak akkor büntethető, ha semmit nem tesz a jogsértés ellen. Ez esetben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján több fokozatban szankciót szabhat ki az üzletre is. Első alkalommal figyelmeztetést alkalmaz, második alkalommal 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki, harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Testhőmérséklet-mérés az Iskolákban és óvodákban

Október 1-jétől az óvodákba, iskolába, szakképző intézményekbe az ott dolgozók és a tanulók csak testhőmérséklet mérés után léphetnek be.  Lázas gyermeket azonnal el kell különíteni és a szülőt értesíteni.  A gyermeket az óvodába, iskolába kísérő szülő illetve más nagykorú személy intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig léphet be, ha az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot visel.

A szórakozóhelyekkel kapcsolatos szabályok

Héttől a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát. A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt, és az legfeljebb 23.00 óráig tarthat.

Hétfőtől hatósági árasak lesznek a  PCR-tesztek

Ugyancsak hétfőtől lép életbe az önköltséges PCR-tesztek 19.500 Ft-os hatósági ára. Itt fontos tudni, hogy Magyarországon a mai nappal közel 600 ezer PCR-tesztet végeztek, ezek döntő részét teljesen ingyenesen, az állam költségére.  A potenciális koronavírus-fertőzötteknél a háziorvos, a kórházak illetve járványügyi hatóság által elrendelt PCR-tesztek továbbra is ingyenesek. Fizetnie tehát kizárólag csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretne tesztet csináltatni vagy külföldről hazatérve 2 db negatív PCR-teszttel mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól. Az egészségügyi szolgáltató erre legfeljebb 19. 500 Ft-os árat számolhat fel, amely magába foglalja a mintavétel és a vizsgálat árát is, és ezen túl semmilyen kiegészítő költség nem számolható fel.

(Kormányzati Tájékoztatási Központ)

Mit-kell-tudni-az-orvosnál-kapott-eReceptről-és-annak-kiváltásáról

 Egyéni-vállalkozók tájékoztató

   http://bkmkh.hu/janoshalmi_jarasi_hivatal

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatala a fenti névre kattintva közvetlenül elérhető!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük